Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Jeu de Boules

Jeu de boules werd reeds eeuwen geleden gespeeld bij de Grieken als een typisch balspel in de vorm van een krachtspel. De Romeinen hebben er later een behendigheidsspel van gemaakt, ongeveer zoals wij het nu kennen. De Romeinen exporteerden het spel naar Gallïe, het huidige Frankrijk, waar het tot de dag van vandaag volkssport nummer 1 is gebleven. Jeu de Boules is de Franse verzamelnaam voor al deze balspelen. In Italïe is er Boccia, in Engeland kennen wij Bowles. Na een bloeitijd in de Middeleeuwen werd er alleen in de Provence nog het Jeu Provençal gespeeld.

De meest bekende en beoefende vorm van jeu de boules is Petanque. Andere jeu de boules spellen zijn La Lonque en La Lyonnais, waarbij de spelers een aanloop moeten nemen om de bal te gooien. Petanque is een verbastering van "pieds tanques" ( de voeten bijeengehouden), waarbij men tijdens het spelen de voeten bijeen dient te houden.

Het spel ontstond in 1910 toen Jules le Noir, geplaagd door reuma, zijn boules vanuit een stoel speelde, terwijl zijn vriend om Jules niet te benadelen, gooide met zijn voeten gesloten.

Na 1945 breidde het spel zich uit over Europa en de Franse kolonïen, veel vakantiegangers brachten het jeu de boules mee naar huis in hun eigen land.

In Frankrijk werd Petanque officïeel als sport erkend met de oprichting van de 'Federation Francaise de Petanque en Jeu Provençal' , zoals de bond toen heette. In 1957 werd de 'Féderation International de Petanque et Jeu Provençal' opgericht. Momenteel zijn zo'n 70 landen lid van deze organisatie.

In Frankrijk bestaat een echte boulescultuur, de Franse bond is de 3e sportbond van het land met meer dan 600.000 leden.

In Nederland werd in 1972 het NJBB opgericht. Er zijn nu honderden verenigingen in het land met meer dan 17000 leden. Daarnaast wordt er door veel mensen jeu de boules gespeeld op campings en bij verenigingen die niet zijn aangesloten bij het NJBB.

Er komen steeds meer overdekte boulodromes waardoor er ook 's winters binnen gespeeld kan worden.

De NJBB wil de sport in Nederland populair maken en onder de aandacht brengen van een groot publiek. Door de speciale aard van Pétanque leent het spel zich voor beoefening door iedereen, jong en oud. Maar Pétanque is ook een serieuze wedstrijdsport, waarbij vaardigheid, concentratie en teamgeest centraal staan. Partijen kunnen lang duren, en competitie- en toernooidagen beslaan vaak meer dan 5 partijen, lichamelijke conditie speelt hierdoor een belangrijke rol.

 

 

Contact:

Informatie Algemeen tel.0316-341903 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)   Informatie toernooien tel. 0316 331888
Informatie Groepsontvangsten tel 0316 224345 , mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Postadres: JBCZ - Guido Gezellestraat 21 6901KZ Zevenaar

 

 

Jeu de Boulesclub Zevenaar -JBCZ -Sportpark Hengelder -Hengelder 7 6902 PA Zevenaar -Clubhuis tel. 0316 341903

Joomla templates by a4joomla